Rodzaje płyt grzejnych

Płyty grzejne to płaszczyzny, na których stawiamy garnki oraz patelnie. W zależności od sposobu zasilania, można je podzielić na gazowe oraz elektryczne. Gazowa płyta grzejna jest wyposażona w palniki gazowe. Jest to płyta najbardziej popularna ze względu na niskie koszty jej eksploatacji. Na płycie gazowej znajdują się w większości wypadków cztery palniki gazowe, choć oferowane są także przez producentów płyty dwu, trzy, bądź pięciopalnikowe. Istnieją także płyty elektryczno-gazowe, na których to obok palników gazowych umieszczone są także dodatkowo elektryczne pola grzejne.

Elektryczna płyta grzejna posiada palniki elektryczne, mające postać płytek grzejnych. Są one niekiedy zaopatrzone w termowyłącznik. Jeżeli dana temperatura zostanie osiągnięta, płytki są odłączane, bądź włączane tylko w celu jej utrzymania. Spotyka się także płytki wyposażone w czujnik, który reaguje na obecność naczynia. Jeżeli na płytce nie postawimy naczynia, nie będzie też ona grzać. Płyty grzejne elektryczne raczej wychodzą już z użycia i są zastępowane przez ceramiczne płyty grzejne.

Ceramiczne płyty grzejne stanowią bardzo proste w obsłudze, wygodne i nowoczesne urządzenie. Są wykonane z odpornego na obciążenia materiału ceramicznego. Łatwo utrzymać je w czystości. Charakteryzują się one bardzo dobrą zdolnością przewodzenia ciepła. Na płycie wyodrębnia się określone pola grzejne. Powierzchnia wokół tych pól jest chłodna, w związku z czym nie istnieje ryzyko poparzenia.

Płyty indukcyjne wizualnie są bardzo podobne do płyt ceramicznych. Różnica polega jednak na sposobie grzania. W tym wypadku bowiem ciepło jest wytwarzane za pomocą zjawiska indukcji elektromagnetycznej. Ciepło to wytwarza się nie na płycie, lecz na dnie naczynia. Zaletą tych płyt jest znaczna oszczędność energii, skrócony czas gotowania. Są one znacznie droższe od pozostałych płyt.